юни 27, 2022

Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/cefules/public_html/prepress/wp-content/themes/morenews/lib/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 254

За електронните книги

Съвременните книги се издават на два основни носителя: електронен и хартиен. Всеки от тях има своите предимства и недостатъци.

Книгата на хартиен носител е все още предпочитаната и напук на крайно евристичните прогнози отпреди години, проявява учудваща воля за живот и ще оцелее още дълго.

Читателят, особено българският, цени и сувенирната страна, желае да си запази спомен за преживяването от прочетената книга – томът в библиотеката си е една ценна сантименталност към миналото, към времето на първите уроци, последвалото развитие, което е и предизвикало интереса към четенето. Останали са и навиците: за разтворената книга на раклата, на шкафчето до леглото, на други места у дома, създавайки чувството за уют. Хартията си има и специфична миризма, специфично е и усещането за допир до страниците, лесно се подчертава важен пасаж, решен е и въпросът с автографа на автора. Хартиеното издание е и по-зряло като оформление, с векове е развивало художествения облик и е повече от носител на текст.

Електронното е по-младо, засега върви по стъпките му в това отношение, имитира го и тепърва ще се развива. Книгата на електронен носител набира все по-голяма скорост и печели все повече привърженици. Най-важното – когато едно издание се качи в специализирания сайт, то е общодостъпно. От всяка точка на света може да се изтегли, не е необходимо човек да пътува, да търси книжарници, в които е останала някоя бройка. Няма го и проблемът с тиража. При хартиеното издание трябва да се прецени добре колко трябва да се издава, къде да се разпространи, до колко читатели ще достигне. Винаги е свързано със средства, загуби или недостиг. Търговски неудобства, които малко или много ограничават читателя и чисто литературната страна. С развитието на електрониката – таблети, приложения за четене за мобилни апарати, електронното издание предлага и по-приятно четене. Буквите могат да се увеличават или намалят според предпочитанията и зрението на читателя. Електронното издание е и по-евтино, понеже не се плаща за печат.

Изводът: един уважаващ себе си и труда си съвременен автор трябва да залага на двата варианта, на двата носителя. Разбира се, има и специфични положения, при които за конкретен автор е по-добре да издава само електронно или само на хартия, но това са по-скоро изключения. В повечето случаи, ако един автор е издавал само на хартия, време е да се замисли за електронно издание, а ако е издавал само електронно и се чувства достатъчно зрял, е добре да издаде книга и на хартия.

За сега повечето автори трябва да си запълват пропуска в електронното издание, независимо колко четени са, колко копия са успели да продадат, време е да освободят книгата си от ограниченията на тиража и разпространението й в конкретен регион.