Тридесет и трета глава

 

Псевдо – блоговете

 

Къде ли Достоевски го е стягал чепика, че да напише “Двойникът”, а сюжета днес изглежда познат, твърде познат и често експлоатиран. В романтични комедии и сълзливи драми, с нисък и не чак толкова нисък бюджет. В трилъри и криманалета, в по-философски продукции дори от този първи сериозен роман на младия “Достоевски” . Най-вече познат на китайските майстори, но не на бойни умения, а на нещо донесло по-голяма слава на съвременен Китай.

 

Ментето обсебва живота на оригинала. Главният герой сам твърди, че е затворен в себе си, далеч от интригите, неспособен на тях. Вместо тях, ще ги направи ментето и ще го изхвърли от собственият му живот, като ненужен.

 

Къде ли Достоевски го е стягал чепика? А защо закона не проявява чувство за хумор и не се смее на фалшивата двадесетолевка и “гениалното” хрумване на изработилият я художник. Ама, че свят, а! Щракат му белезници. Що за тънкообидни хора. Той иска с артистични средства, с вроденото му и разработено в живота чувство за хумор да изрази своето отношение към фалша в социалният ни живот и икономиката, а те вместо да поискат от Слави да го покани, му отсъждат мярка за неотклонение: задържане под стража за двадесет и четири часа. Освен това часовника на едното ченге е менте, а другото сигурно носи фалшиви гащи. Ами в шоуто, в което трябваше да го поканят, не правят ли ментета на политици и на известни личности, а? Да ги пита той!

 

Шантав свят, с фалшиво чувство за хумор, щом не се смеят на фалшивите му двадесетолевки.

 

Чудна работа, наистина! Но макар, че повечето не проявяваме заслуженото отношение към подобни генЕални артисти фалшиви двадесетолевки се правят, псевдо – блогове, също.

 

До колкото си спомням първият беше на Есен. Използвана беше снимката от нейният профил, а разликата, че никнейма й изписан с една буква в повече. Познавам тази поетеса, тази жена и на живо. Общителна и отнасяща се с уважение към околните. Светъл и много скромен човек. Впечатли ме, че наричаше първата си стихосбирка: “моя визитка”. Просто няма с какво да предизвика някого, освен с това, че беше първа по популярност в блога.

 

Популярността й не беше въпрос на самоцел, а на активност и таланта да печелиш симпатии. Въпрос на харизма. Само, че това изглежда е грях в свят, в който явяващ се в шоуто “България търси таланти” е жестоко пребит само защото е показал, че е някой, показал е най-доброто от себе си и се е харесал, за разлика от извършилите злодеянието, които или нямат с какво да се харесат или си мислят, че няма с какво да се харесат, а докато си го мислят, няма и да имат с какво да се харесат.

 

Да си някой, да си себе си, май че е проблем!

 

След Есен, следваше Кенди, следвах и аз. Четири псевдо – блога съм имал. Псевдо-блогове се направиха на Секирата, Злика, нямам представа колко на Ди Джей Гатор, на Гробаря.

 

Хора с разнородно отношение към блоговете си, различен характер и присъствие в блог – пространството, а общото между тях, само едно:

 

Популярност.

 

И ако не е ясно, къде е стягал чепика Достоевски, мисля, че е ясно и обяснимо къде ги стягат чепиците авторите на подобни блогове.

 

На същото място, където и злодеите пребили симпатичния участник в “България търси таланти”.